Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Ρωμανός γράφει Διήγημα, Μυθιστόρημα, Δοκίμια θεωρίας – κριτικής, και δίδαξε λογοτεχνία, πεζογραφία και θεωρία, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Λογοτεχνίας, και στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Είναι επιμελητής βιβλίων από το 1974, και από το 1997 εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Πανδώρα.
Mέχρι σήμερα έχει εκδώσει 5 συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, μία μελέτη, αισθητική – ιστορική, και μία μετάφραση διηγημάτων του Dylan Thomas. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα (από το 1977) και δοκίμια σε εφημερίδες (Καθημερινή, Αυγή, κ.α.), και σε όλα τα γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά, (από το 1978). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Πήρε πτυχίο ιατρικής, (Α. Π. Θ.) και ειδικότητα, (Ε. Κ. Π. Α.) και κατόπιν φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Ε. Κ. Π. Αθηνών. Εργάστηκε ως γιατρός μέχρι το 1992. Έκτοτε αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, και στην επιμέλεια βιβλίων.
Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.

Διακρίσεις, —επιλογή

2004. Το βιβλίο του: Δέκα ροκ κι ένα μπλουζ για τρεις, Διηγήματα, Μεταίχμιο, 2004, εισήχθη για διδασκαλία στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Τιφλίδας.
2006. Μετάλλιο της πόλεως Δήμου Παπάγου για την προσφορά του στα γράμματα και στις τέχνες.
2009. Για το βιβλίο του Καζαμπλάνκα Καφέ, Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2008, και για το σύνολο του έργου του, του απονεμήθηκε, το βραβείο Εκδοτών Βιβλίου Βορείου Ελλάδος.

Βιβλιογραφία, Ενδεικτική — επιλεκτική

Για το έργο του Γ. Ρ., υπάρχει βιβλιογραφία από το 1978. Έχουν γραφτεί, σε περιοδικά και εφημερίδες, περισσότερες από πενήντα εκτεταμένες κριτικές, και δεκάδες μικρότερα κείμενα. Παρουσιάσεις του έργου του έχουν γίνει σε αίθουσες γραμμάτων, τεχνών, σε συνέδρια καθώς και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει δώσει συνεντεύξεις στην τηλεόραση, τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
α. Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πατάκης, 2007, (Ρωμανός Γιώργος, σελ 1953, και Πανδώρα σελ. 1682).
β. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος — Λαρούς — Μπριτάνικα, τ. 52, σελ. 345.
γ. Μεγάλο λεξικό Ελλήνων Ζωγράφων, Γλυπτών, και Χαρακτών, εκδ. Μέλισσα, τ. Δ΄, σελ.114.